top of page

בולוניה

לבולוניה יש אינספור שמות שונים, מהעיר ״המלומדת״ בזכות האוניברסיטה הראשונה בעולם השוכנת בה, העיר ״האדומה״ בזכות הבנייה בלבנים אדומות הצובעות את כל הנוף ועד העיר ״״המפוטמת״ בזכות היותה מרכז קולינרי איטלקי מטריף. והאמת, בולוניה כבר מאות שנים מביאה אליה מבקרים שנמשכים לקסם הנלווה לעיר הזו. 

אז אם יש לכם רק יום אחד בעיר ומשם אתם ממשיכים לטוסקנה, אל דאגה, גם יום אחד יספיק לכם כדי להתאהב ולרצות לעבור לגור כאן לפחות לשנה או לאיזו תקופה של חילופי סטודנטים. מובטח. 

העיר העתיקה של בולוניה

כדאי לישון בעיר העתיקה, לטייל ברגל בעיר העתיקה, לבקר במוזיאונים בעיר העתיקה ופחות או יותר לבלות את מירב זמנכם שם. המרכז ההיסטורי של בולוניה קטן למדי אבל מספיק גדול כדי לבלות בו ימים שלמים. אין לכם צורך במכונית או בתחבורה ציבורית, מספיק שמיים כחולים וכושר ללכת קילומטרים בסמטאות הקסומות ושדרות הענק המרוצפות.

העיר העתיקה
header.png

 

להסתובב במרכז העיר העתיקה

שני המגדלים

 

בולוניה היא עיר המגדלים (הנה מצאנו לה עוד שם!), עם 180 מגדלים מקוריים שהיו פרושים ברחבי העיר במאה ה-12, מתוכם כיום נשארו בעיר רק 24 מגדלים. טוב, זה יותר מ-16 המגדלים שנשארו בסן ג׳ימג׳יאנו, עיירת ימי הביניים הטוסקנית המפורסמת, מתוך 72 מקוריים. בכל אופן, הסיפור הוא שמשפחות האצולה היו בונות מגדלים כסמל סטטוס למי יש יותר. גבוה יותר.... 

שני המגדלים המפורסמים, אליהם ניתן לטפס ונמצאים במרכז העיר ממש, נקראים 

Torre degli Asinelli ו- Torre Garisenda. Torre degli Asinelli 

והם מתנשאים לגובה של כמעט מאה מטר. אז תנשמו עמוק, קחו חטיף אנרגיה לדרך והחלו בטיפוס של 498 מדרגות לולייניות עתיקות ומתישות בדרך למעלה. לראות את העיר העתיקה נפרשת תחתיכם מלמעלה זו אחת החוויות הכי מרשימות כאן.

 

מעניין לדעת, שבמהלך מאות השנים, כאשר חלק מהמגדלים נהרסו או קרסו, חלק נוסף שירת את תושבי בולוניה כבתי מעצר, חנויות ואפילו חלקם שמשו למגורים!

מלבד המגדלים הבודדים שנשארו עומדים עד היום , עדיין ניתן לראות כמה שערים מבוצרים מתוך חומת העיר העתיקה שהיא עצמה נהרסה כמעט לחלוטין (Mura dei torresotti או Cerchia dei Mille).

 חלון לתעלת המים, ונציה הקטנה

״ונציה של אמיליה״ היה שם נוסף שבולוניה אחזה בגאווה, הודות למערכת של תעלות מים שהיו מפוזרות ברחבי העיר. היום אפשר לראות שריד לאותם הימים, בהם תעלות אלו קשרו את בולוניה לערים אחרות ולים ובכך הפכו את העיר למרכז סחר חשוב באיטליה. את השריד האחרון והקטן הזה של תעלת המים לא קל למצוא, לכו בעקבות הסימון במפת הגוגל המצורפת בתחילת המדריך. למעשה, מרבית התעלות עדיין קיימות אבל הן מכוסות על ידי כבישים ולא ניתן לראות אותן. 

פורטיקולים - הקשתות של בולוניה

 

הקשתות של בולוניה הם סיבה מרכזית להגיע לעיר וככל הנראה מהתמונות המוכרות ביותר בבולוניה. עשרות ק״מ של קשתות מאפשרים להולכי הרגל לתפוס קצת צל (או הגנה מהגשם) ולהתהלך תחת סימן ההיכר המפורסם ביותר של העיר.  הדרך היפה ביותר היא דרך הקשתות המובילה למנזר סן לוקה, עליו עוד אפרט בהמשך.

50CA6BEB-FFD4-411A-9396-F41548B019B0.JPG

פיאצה מגו׳רה ופיאצה נפטון

 

שתי הכיכרות המרכזיות של העיר העתיקה, עמוסות בתי קפה וחנויות סביבן, הן נקודת מוצא מצוינת להתחיל להתהלך ולהיאבד בסמטאות העיר העתיקה. ממש בצמוד לפיאצה מג'ורה, נמצאת מזרקת נפטון של פסל הרנסאנס ג׳אמבולוניה משנת 1563. המזרקה באמת יפיפייה, היא היתה עבודתו הראשונה של הפסל שקיבל את משכורתו מהאפיפיור שהעניק את המזרקה במתנה לעיר כאשר במאה ה-16 הפכה בולוניה להיות כפופה לותיקן. 

לבקר באוניברסיטה העתיקה בעולם

האוניברסיטה הראשונה של העולם המערבי, משנת 1088, נחשבת עד היום למוסד אקדמאי מוביל ומאכלסת יותר מ-80 אלף סטודנטים בשנה.

אם תעצרו בפקולטה לרפואה עדיין תוכלו לראות את גילופי העץ העתיקים ובמת תצוגת הגופות ששימשו את הסטודנטים פעם ללימודי אנטומיה של הגוף. 

 

מבין תלמידי האונירבסיטה ניתן לציין את הסופר דנטה, את האסטרונום והמתמטיקאי קופרניקוס ואת התיאולוג ארסמוס. 

חיי לילה בשכונת Quadrilatero

 

אחד האזורים המגניבים ביותר בעיר, השכונה מלאה סמטאות צרות שבימי הביניים היו מלאים בדוכנים של מרכלות טרייה ובעצם היוו את השוק המרכזי של העיר. השכונה נמצאת בצמוד לפיאצה המרכזית, כייף להתהלך בה אבל אני מזהירה שתעצרו כל מאה מטר לצלם את ציורי הקיר המטריפים של השכונה. 

שווה לבקר גם בגטו היהודי העתיק, ובערב לצאת לרחובות לשתות בירה ברחוב Via Zamponi שמשתרך מהגטו ועד לרחוב Via del Pratello.

כנסיית סן לוקה

SANTUARIO DI SAN LUCA

 

כנסיית סן לוקה אולי נמצאת קצת מחוץ לעיר, אבל הדרך אליה מתחילה בגבולות העיר העתיקה של בולוניה. המיקום המדויק נמצא במפת גוגל המצורפת בתחילת המדריך, ומשם תוכלו ״לעלות לרגל״ דרך 666 הקשתות הכתומות המרשימות, עד לפסגה עליה יושב המנזר וצופה על בולוניה. הקשתות האלו נקראות הפורטיקו של סן לוקה.

הכנסייה נמצאת כ300 מטר מעל פני הים, בתוך אזור מיוער שנקרא ״גבעת המשמר״ דרום מערב לעיר בולוניה. 

מה אוכלים?

גן עדן לאוכל איטלקי, פשוט ככה. לא סתם העיר נחשבת לאחת המרכזיות מבחינת הקולינריה האיטלקית. שום ביקור בבולוניה לא יהיה מושלם בלי פסטה בולונז ממסעדה איטלקית מקומית (לרשימת מסעדות כנסו למפה בתחילת המדריך), טליאטלה, לזניה וכמובן כוס יין איטלקי שילווה את הארוחה. זכרו שאתם נמצאים בבירה ההיסטורית של מחוז אמיליה-רומאנה ולכן שווה להוסיף לארוחות שלכם קצת פרמז׳אנו רג׳יאנו!

 

השווקים של בולוניה שווים במיוחד, בין אם אתם מבקרים בשוק המרכזי MERCATO DI MEZZO או ב- Mercato Delle Erbe, מדובר במקומות שווים במיוחד לעצור לארוחת צהריים. 

 

 

בערב שווה לצאת לרחוב הברים הראשי, מלא בסטודנטים שותים בירה או אפרטיבו - Via del Pratello

אוכל