top of page

גראנדה וקוסטה דל סול

ברוכים הבאים לאנדלוסיה ! חבל הארץ המדברי, בעל שורשים יהודיים עמוקים, ביתם של הטאפסים, הגספצ׳ו, הפלמינקו ומלחמות השוורים. 

גרנדה ממוקמת בחבל אנדלוסיה בדרום ספרד. מעניין וחשוב לדעת  שיהדות ספרד כולה (רובה המכריע) מגיע מאנדלוסיה. התרגשתי מאד להגיע לאזור הזה של העולם, למקורות והשורשים שלנו. ליהדות ספרד יש תרבות מיוחדת מאד, תרבות שהשתלבה עם זו הערבית שהיתה נוכחת באותו האזור ואף שלטה בו בתקופות מסוימות. בעצם, גרנדה של 1228 היתה ממלכה עצמאית בשליטה מוסלמית ותחתיה גרנדה היתה למעשה ביתה של קהילה גדולה והיוותה מרכז יהודי תרבותי עצום ומרכזי עד כדי כך שהיא כונתה על ידי הערבים כ"גרנדת אל-יהוד" (غرناطة لليهود). כל זה הסתיים במהלך כיבושה מחדש של ספרד על ידי הנוצרים ב-1492, האינקוויזיציה ותחילת הגירוש הספרדי.

 

חפשו מלון במרכז העיר העתיקה  (בדקו את Eurostar Hotel).

.וקחו בחשבון שאת גרנאדה אפשר וכדאי לשלב עם קוסטה דל סול וערי החוף המרכזיות שלו הן מרבלה ומאלגה, עליהן עוד בסוף הפוסט

header.png

אז מה שווה לראות?

מה עושים? אז לגראנדה יש הרבה מה להציע. אבל הסיבה שרוב התיירים (ויש הרבה מהם) מגיעים לעיר הוא ארמון אלהמברה המלכותי הממוקם על גבעה מעל הצופה על העיר. הארמון בעל שורשים יהודיים במקור אך הפך למעונם הרשמי של מלכי ממלכת גרנדה המוסלמית. במהלך כיבושה מחדש של ספרד על ידי הנוצרים, גרנדה הייתה המעוז המוסלמי האחרון שנכבש. בין חדרי הארמון התקבלו מההחלטות החשובות והקריטיות ביותר בהיסטוריה היהודית והעולמית בכלל - בחדר הכס המרכזי הוחלט על גירוש היהודים ושם גם ניתנה לקולומבוס הרשות לצאת למסעותיו לגילוי העולם.

 

שימו לב לשאריות הצבע בין חריטות הערבסקים על קירות הארמון, דמיינו את הכס ממוקם במרכז חדר הכס, והביטו למעלה לעבר הסטלקטיטים - הנטיפים המלאכותיים שנתלים מהתקרות, טכניקה מיוחדת של הארכיטקטורה הזו (שנמצאת בארמונות נוספים באנדלוסיה כמובן).

 

כדי להיכנס לארמון, אחד משבעת פלאי תבל החדשים (לפי איזשהי רשימה לפחות..), צריך להזמין כרטיסים מראש - לפחות שבוע מראש - בעלות של 65-75 יורו לכרטיס ! או לקחת סיור של מספר שעות בעלות גבוהה עוד יותר או להגיע לפחות שעתיים לפני פתיחת המקום בבוקר ולהתפלל שתהיה הראשון ושאולי ימכרו כרטיסים בודדים בשעות הבוקר. אל דאגה, אם לא השגתם כרטיס, עדיין תוכלו לבקר בחלק החיצוני של הארמון. 

העיר העתיקה
!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.

שכונת האלבייסין

The Albaicín

נחזור רגע אחורה עוד יותר- בשנת 193 לפנה״ס הרומאים כבשו את העירֿ ורק ב-713 היא נכבשה על ידי המוסלמים. גבעת האלבייסין הצמודה לעיר העתיקה, היא השכונה הערבית והעתיקה ביותר בעיר גרנדה, יחסית גבוהה יותר וממנה יש נקודות תצפית שונות, בינהם גבעת אלהמברה, עליה בנבו ארמנותיהם של מלכי גרנאדה, אלקסבה, המצודה שהגנה על הארמון, והחנרליפה המוסלמי.

כל השכונה כולה סמטאות לבנות היסטוריות ופוטוגניות,

היא שכונה מהממת שכייף לשוטט בה.

 

IMG_4319.png
IMG_4321.png
IMG_4325.png

כמה שזה יפה. תצפית על הארמון מתוך השכונה הערבית העתיקה.

העיר העתיקה

באזר אלקקייר הוא אחת הנקודות השוות במרכז העיר העתיקה. מדובר בבאזר ערבי עתיק, בו סוחרים ובעלי מלאכה מוכרים את מרכולתם כבבר מאות שנים. היום תוכלו למצוא בעיקר מנורות ערביות ומוצרים לתיירים אבל עדיין יש קסם מסוים בסמטאות הבאזר הצרות.

 

במוזיאון האינקוויזיציה תוכלו לראות שתי תערוכות קבועות - אחת על היהודים לפני הגירוש ואחת על כלי העינויים של האינקוויזיציה. האינקוויזיציה הספרדית נוסדה בידי המלכים הקתוליים במאה ה-15 בכוונה לאחד את ספרד לאורתודוקסיה קתולית. מדובר בתקופה שחורה בהיסטוריה המזוהה עם עינויים, רדיפות והעלאה על המוקד. בעקבות זאת, הביקור במוזיאון הוא חוויה די הזויה.

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.

הסמטה הראשית  של השכונה

הערבית העתיקה.

מלאה בחנויות ומסעדות

קבב ערביות  עם  תיירים שמעשנים נרגילות.

לפתוח שולחן טאפסים בגראנדה (ובאנדלוסיה בכלל)

 

קודם כל, למה קוראים להם טאפסים? התשובה לשאלה הזו מגיעה דווקא באזור הזה של ספרד, למרות שברצלונה מנסה לנכס את הטאפסים לעצמה. הסיבה לשם ״טאפאס״ היא שטאפסים היו אקסטרה שהברמנים נתנו ללקוחות בכדי לכסות את המשקה כדי שזבובים לא ייכנסו פנימה. המילה טאפא בספרדית היא מכסה ומכאן השם טאפאס.

העובדה היא כי עד היום כשמזמינים שתייה בבר טאפסים בגראנדה מקבלים אוטומאטית גם מנת טאפאס הבית עם הכוס, דבר שלא ממש קורה בברצלונה. 

כמה שהטאפסים פשוטים - ככה הם טעימים. מה צריך יותר מסרדין טרי על חתיכת לחם טובה עם עגבניה מיובשת ורוטב פלפלים? די נו, באמת שזה גן עדן.

 

שימו לב ללחם שאתם מקבלים או קונים וחפשו את לחם ״אלפאקר״– זהו הלחם המפורסם ביותר באזור, הלחם שכל המקומיים אוכלים והוא מוגש ברוב המסעדות הטובות. מדובר בלחם מסורתי המגיע מאזור הנושא את אותו השם ונמצא לא רחוק מגראנדה.

 

מנזר העוגיות (כי איך עוד נקרא למזר שתקניות שמוכר עוגיות  דרך מפתן הדלת?), בכל  אופן גם  הוא נמצא בעיר העתיקה. זהו למעשה מנזר שתקניות שמכינות עוגיות - נכנסים בין דלתות עץ כבדות לעבר דיזפנסר כזה ממנו מקבלים שקית עם העוגיות שקדים. וזהו. בתאבון !

 

רוצים עוד מסעדות והמלצות? שמרו לעצמכם את המפה שלי !

קוסטה דל סול

רוב האנשים המבקרים באזור גראנדה מגיעים דרך מלאגה, במרחק של רק 1,5 שעות נסיעה. אפשר בקלות לשלב את זה עם טיול בגראנדה, שתאזן בין חופשה אורבנית לקצת בטן גב על חוף הים.

 

כשאתם בונים את לו״ז הנסיעה שלכם בדקו גם את ״המרפסת של אירופה״ – נקודת תצפית טבעית דרומית המשקיפה לים ואת העיירה הלבנה נרחה והמערות הימיות שלה.

!
Widget Didn’t Load
Check your internet and refresh this page.
If that doesn’t work, contact us.
bottom of page