top of page

kingdom of Cambodia

טעימה מקמבודיה

עדכון אחרון : דצמבר 2017

אם החלטתם לטייל במזרח, אסור לכם לוותר על סיאם ריפ והמקדשים של אנגקור. הטיול הקצר שתוכנן ל-שלושה ימים והוארך מדי יום לכדי עשרה ימים, ייזכר אצלי תמיד כאחת החוויות הטובות בחיי. המקדשים העתיקים שרובם מכוסים על-ידי היער הם פשוט מחזה יוצא דופן. 

קיצורי דרך:
המקדשים של אנגקור

אנגקור היא עיר עתיקה של בני הקמר שבנו יותר מ-1,000 מקדשים וארמונות הפזורים על גבי כ-500 קמ״ר של יערות. אנגקור וואט, שרובנו שמענו את השם, הוא המקדש המפורסם וכנראה הגדול ביותר שבנתה אמפריית הקמר. מתוך 1,000 המקדשים הללו ניתן לבקר באמת בכ-40 מתוכם, אולם עם קצת מזל והכוונה נכונה מצד אחד מנהגי הטוקטוק היותר אמיצים תוכלו להגיע לראות עוד קצת מקדשים חצי הרוסים ומכוסים על ידי היער, לבדכם באמצע היער בתוך מקדש אבן בן יותר מ-1,000 שנה. תמצאו נהג טוק-טוק בעיירה סיאם ריפ (שבה כדאי לישון, ממנה יוצאים למקדשים ויש עליה הסבר בנפרד בהמשך) שעשיתם איתו כבר מספר נסיעות והיה נחמד אליכם וקבעו איתו שיאסוף אתכם מהמלון בבוקר וייקח אתכם לטיול במקדשים, לפי החלטתכם ובקשותיכם, ללא טיול מאורגן. בלי שביקשנו, נהג הטוקטוק שלנו לא הסכים לקחת כסף מראש וביקש שנקבע איתו לשלם לו את שכרו בסוף כל יום. אם תרצו תוכלו לבקש מהמלון שיארגן לכם מדריך שיתלווה אליכם ויספר לכם פרטים על המקדשים ויענה על שאלותיכם, רובם דוברי אנגלית די טובה ויבואו אתכם לאיזה מקדש שתרצו. מתוך השלושה ימים אפשר בהחלט ליהנות מליווי של מדריך ליום אחד. 

הטיול שלי במקדשים של אנגקור תוכנן ל-3 ימים. בפועל נשארתי יותר מ-10 ימים כי לא יכלתי להתרחק מהיופי עוצר הנשימה הזה. בכניסה למקדשים (נהג הטוק-טוק ייקח אתכם) צריך לקנות כרטיס כניסה - יש אופציה לכרטיס יומי או כרטיס ל-3 ימים. כמובן שאני ממליצה לקחת ל-3 ימים. אפרט לכם מסלול טיול של יומיים במקדשים כאשר ביום השלישי כדאי לדעתי לסמוך קצת על נהג הטוק-טוק שייקח אתכם למקדשים נוספים בהתאם לעונה ולכמות התיירים וכמובן לטייל פעם נוספת במקדשים שאהבתם.

בחודשי הקיץ חם מ-א-ד מ-א-ד, קחו מים ובגדים קצרים (אבל עם צעיף או של להתכסות כדי להיכנס למקדשים הקדושים יותר). קחו בחשבון שהטיול מותאם ליום שלם. אם תחליטו לישון קצת בבוקר או לחזור לפני השקיעה או אם תתאהבו באחד המקדשים ותרצו לבלות שם המון זמן (החלטה הגיונית לחלוטין בעייני)- לא בטוח שתספיקו הכל. אבל בשביל זה אפשר להישאר עוד יום ועוד יום ועוד יום...

מקדשים

מסלול יום 1:

מתחילים בPre rup ,אחכ Neak pean (הולכים על שדרת עץ על גבי ביצה ומגיעים למעין ארבע מרפסות מים עם פסלים באמצע), אחכ ממשיכים ל-Ta som (מקדש יפייפיה עם עץ משוגע שהשתלט על כניסה), משם ל-Preah khan (מקדש ענקקקקק, נכנסים מצד אחד למקדש ענקי עם שדרה באמצע ויוצאים מצד שני לעבר גשר עם פסלים לכל אורכו שלאחר החלפת הדת מההינדואיזם לבודאיזם ערפו לפסלים האלו את הראש- תקראו על זה בהמשך ותראו את זה שם בעצמכם). משם נהג הטוקטוק כנראה ישמח להביא אתכם למסעדה מקומית לצהריים ולאחר מכן תמשיכו לAngkor wat זמן מה לפני השקיעה שתוכלו להסתובב ובסוף היום לראות משם את השקיעה משתקפת על המים. 

מסלול יום 2:

תתחילו ב-Banteay srei (מקדש עם פסלים מדהימים שנותרו כמעט שלמים והמון ציורי קיר ופסלים קטנים שנשמרו בצורה מדהימה, למקדש יש רוב השנה מים מסביבו), משם תמשיכו ל-Ta Prohm (המקדש וודאי יהיה מוכר לכם מהסרט טומב ריידר עם אנג׳לינה ג׳ולי, הוא מדהים פשוט ואפשר לשוטט בו הרבה זמן, ללכת עד החומות ולראות את המעברים היפים משני הצדדים, Ta nei (קראנו לו המקדש האבוד בגלל שנהג הטוק-טוק לקח אותנו לשם והיינו שני האנשים היחדים במקדש, באמצע היער, בלי אף אחד נוסף), Ta Kao (מקדש גבוה, אפשר לוותר אם אין לכם זמן, בכל אופן הוא בדרך למקדש הבא אז נהג הטוק-טוק יוכל להראות לכם איפה זה ותחליטו בעצמכם אם תרצו לעצור), Bayon (במיוחד לקראת השקיעה, אבל אם נשאר לכם זמן לפני השקיעה אפשר לבקש מנהג הטוק-טוק שייקח אתכם למקומות מסביב לבאיון, בעצם לעיר העתיקה Angkor tom ולראות את מרפסת הפילים.

Preah Khan

Ta som

Angkor

tom

Bayon

Ta Nei

Ta Kao

Pre rup

Banteay srei

Ta Prohm

3 cups

Blueberries

Angkor wat

1½ cups

Butter

3 cups

Flour

אנגקור וואט

 

אנגקור וואט, הבירה של האימפרייה הקמרית ומקדשו העיקרי, תהיה מלאה בתיירים כמעט בכל יום ובכל שעה בשנה. כנראה שגם תזכו לראות נזירים בחלוקים כתומים הולכים שם ולא תוכלו שלא לחייך לעבר המראה המדהים. אני מניחה שיש אינספור סיפורים וסודות באנגקור וואט ואני רחוקה מלדעת אחוז מהם. במקדש המדהים יש חלק שלם עם ציור קיר מפוסל בן כמעט 1,000 שנה שחלקו השתמר ומספר את הסיפור של אמונת בני הקמר, סיפרו לנו שבתקופת האימפריה כל החלק היה מכוסה זהב וייתכן שראינו שם שאריות זהב אבל מי יכול לדעת...

אם תסתכלו טוב תוכלו לשים לב שכמעט בכל סלע יש שני חורים די גדולים, כמעט תמיד, הסיבה לכך היא שהיו מחברים לאותם החורים מוטות עץ וכך הפילים וה״פועלים״ יכלו להרים את הסלעים או להרים אותם על גבי שני צידי הפילים. 

הנהר שתוכלו לראות מסביב לאנגקור וואט נבנה על-ידי בני הקמר, הם חפרו תעלות והזרימו מים מנהרות רחוקים מהאזור לעבר התעלה העוטפת את המקדש שהם בנו בידיהם. 

אנגקור וואט
סיאם ריפ
סיאם ריפ

סיאם ריפ היא העיירה הקרובה ביותר למקדשים של אנגקור ומהעיירה גם הכי כדאי לצאת אליהם. הרחוב הראשי בחלק הנחמד יותר של העיירה נקרא pub street ובלילה הוא מתמלא בברים ומועדונים וכמובן גם מסעדות מכל הסוגים. כדאי שתגיעו לשם ביום הראשון ותקחו מלון ברחובות הסובבים אותו מבלי להתרחק יותק מדי. את הרחוב אי אפשר לפספס מכיוון שתלויים לכל אורכו שלטי ניאון עם שם הרחוב. כל האזור הזה של העיירה אכן מלא בתיירים אבל בהחלט נחמד להסתובב בו, לאכול במסעדות הנחמדות ולצאת בערב. 

מלון בוטיק נחמד שאנחנו ישנו בו (ואפילו העניקו לנו את הסוויטה שלהם לאחר שלושה ימים שלא הסכמנו לעזוב):

Apsara Centrepole Hotel

הוסטל מגניב עם הרבה חבר׳ה צעירים:

Garden village guesthouse siem reap

קצת מילים שיקלו עליכם:

 

שלום- Sous-dey

להתראות-Leah sin heuy

תודה- Orkoon

 כן-Baat

לא- Dteh

סליחה- Somm toh

לא מבין - min yuall teh

בבקשה-  soum

כמה זה- Tlay bonmaan

בוקר טוב - Arunn sous-dey

לילה טוב- Reatrey sous-dey

מילון
שיעור היסטוריה

קצת על ההיסטוריה

אמ:לק- העם הקמבודי עבר תהפוכות נוראות והוא עדיין אחד העמים השמחים והידידותיים בעולם בעייני.

מקורו של העם הקמבודי ב-קמר, אימפריה עתיקה שאימצה את ההינדואיזם ההודי. במאה השישית לספירה החלו בני הקמר להתחזק ומהר הפכו לאימפריה הגדולה באזור. מהמאה העשירית למאה ה-13 האימפריה ידעה את תור הזהב שלה (באותה תקופה הוחלפה הדת המאומצת מהינדואיזם לבודואיזם), אך המאה ה-13 סימנה גם את נפילתה של האימפריה עקב גורמים שונים, בינהם התקפות מצד תאילנד.

במאה ה-14 ממלכת סיאם כבשה את אנגקור והמלוכה הקמרית נאלצה לעזוב ולברוח דרומה לעבר דלתת המקונג, שם הקימו את עיר הבירה שמתפקדת עד היום- פנום פן. במאה ה-19 כבר הפכה קמבודיה לקולוניה צרפתית ונשארה כזו עד לאחר מלחמת העולם השנייה. אחת מתוצאות סיומה של מלחמת העולם השנייה היה עצמאותה של קמבודיה ושחרורה מן הקולוניאליזם הצרפתי. עם זאת, השפעות רבות של צרפת, בינהן העובדה שקמבודים קשישים מדברים את השפה הצרפתית, נמצאות בכל פינה. 

במשך מספר שנים קמבודיה העצמאית היתה עקובה סכסוכים פנימיים ומלחמת וויטנאם החריפה את המצב. אנשי צבא ווינטאם נכנסו למזרח המדינה הקמבודית והקימו בה בסיסים אשר הופצצו בהמשך על ידי ארה״ב. ארה״ב תקפה במשך יותר משנה במהלכה קמה המחתרת הקמבודית של הקמר רוז׳ ובראשה מי שיהפוך למנהיגה המשוגע של קמבודיה, פול פוט. פול פוט שלט בקמבודיה במהלך שנתיים בלבד בהם הספיק להוביל ל-רציחותיהם של יותר מ-2 מיליון קמבודים. פול פוט הנהיג אידיאולוגיה קומוניסטית קשוחה ומעוותת, רצח את כל מתנגדיו והביא לעבדות אנשי רוח, בעלי מקצועות חופשיים ובעלי חשיבה חופשית.

 

לאחר מכן הוויטנאמים כבשו את קמבודיה ושחררו אותה לאחר כמעט 15 שנה, בעקבות כוח שהופעל על ידי האו״ם. מאז קמבודיה עדיין מנסה להתאושש. 

bottom of page